“Druppeltje voor druppeltje…”

Een artikel in de reeks: ‘De Zeven Geestelijke werken van Barmhartigheid’
De zondaars vermanen – door Kapelaan Johan Rutgers, pr.

De kerkvader Augustinus zegt in een van zijn preken: ‘Zeewater sijpelt door de kieren van een schip, dat gaat druppeltje voor druppeltje en toch loopt het ruim vol. Als het water er niet uitgehoosd wordt, zal het het schip tot zinken brengen’ (Sermo 77b).

U en ik, ons leven en m.n. ons geestelijk leven en de ziel, kunnen we beschouwen als het schip waar Augustinus over spreekt. In de tocht door ons leven bevinden we ons keer op keer op allerlei verschillende soorten water. Soms op smalle en bochtige stroompjes en andere keren op lange rechte kanalen. De ene keer op woeste golven en een moment later dobberen we maar wat rond op het kalme water van een oceaan.

Stilstand, tegenslag en voorspoed, het klink cliché maar het hoort er allemaal bij. Augustinus was hierin een realist; het is zoals het is – maar hoe handelen we ernaar? De kieren van het schip, we hebben ze allemaal in het schip van ons leven; we spreken in de kerk ook wel van: ‘zonde’. Groot of klein, ernstig of wat minder; we begaan ze allemaal. Of je nu paus bent of stratenmaker, iedereen zondigt, omdat we allemaal van die kieren hebben in het schip van ons leven. Die kieren maken ons tot wie we zijn. Wat we ermee doen, dát is belangrijk.

Augustinus raadt ons aan om te hozen, omdat het schip anders zinkt. Wie dus van A naar B wilt komen, wie vooruit en verder wil in zijn of haar leven, doet er goed aan het water uit het ruim van het schip – de zonde uit het hart en de ziel – te hozen. Maar hoe hoos je je hart en je ziel leeg? Hoe kun je letterlijk ‘schoon schip’ maken in je (geestelijk) leven? Door erachter te komen en je te realiseren, dat ‘God zijn Zoon – Jezus Christus – niet naar de wereld heeft gezonden om de wereld te oordelen, maar opdat de wereld door Hem zou worden gered’ (Joh. 3,17).

Jezus zegt het zelf ook in het evangelie: ‘Niet de gezonden hebben een dokter nodig, maar de zieken’. Hij is ‘niet gekomen om rechtvaardigen maar om zondaars te roepen, opdat ze zich bekeren’ (Lc. 5, 31b-32). Bekeren is je richten op Jezus; iedere dag opnieuw. Want Jezus is de geneesheer die het hart en de ziel bevrijden van de zonde. Hij is de vakman die de kieren in het schip dicht en het middel om het water uit het ruim te hozen.

Het sacrament van Boete en Verzoening, de Biecht, is hiertoe het middel bij uitstek. Niet om mensen krampachtig een biechthokje in te krijgen. Maar opdat de Barmhartigheid van God, mensen verder helpt in hun leven. Biechten is heel eenvoudig: al het water dat het schip van je ziel doet zinken, er samen met Jezus uithozen. Het werkt als een medicijn voor je ziel en als dichtmiddel in je schip. Onze paus Franciscus schrijft in zijn boek ‘De Naam van God is Genade’, dat het enige dat God van ons vraagt is dat ‘we slechts een klein stapje in de richting van God zetten. […] of in elk geval de wens hebben om dat stapje te zetten’.

Kapelaan Johan Rutgers is telefonisch of per e-mail beschikbaar voor het maken van een afspraak of biechtgesprek. Voor gegevens kijk onder: “parochie” en kijk verder onder: “pastoraal team.