Theatervoorstelling ‘De OmZieners’ in de Baron

Theatervoorstelling ‘De OmZieners’ in de Baron 

Waar:                 Cultureel Centrum ‘De Baron
Wanneer:          Zaterdag 26 mei
Hoe laat:           19.30 uur ontvangst publiek. 20.00 uur aanvang voorstelling.
Kosten:             Gratis. Vrije gift na afloop
Reserveren:      U kunt zich aanmelden via omzieners@gmail.com

Wilt u verzekerd zijn van een plek, dan raden wij u aan om aan te melden.

“De theatervoorstelling ‘De OmZieners’ moet je niet alleen zien maar vooral ook beleven” zegt Inge Nooijen, coördinatrice van sociale wijkteams. “Het is een intense, ontroerende voorstelling die onder je huid gaat zitten. Het spel is prachtig. Maar het is niet alleen spel. Het is het echte leven”.

De voormalige armenkolonie de Ommerschans bestaat 200 jaar. De Historische Vereniging Ommerschans organiseert in dit kader verschillende festiviteiten. Een daarvan is de theatervoorstelling De OmZieners.

De OmZieners wordt gespeeld door de theatergroep van de Joseph Wresinski Cultuur Stichting uit Zwolle. Deze unieke theatergroep bestaat uit mensen die zelf in armoede leven en ervaren theatermakers. Door heel Nederland organiseren zij voorstellingen met de Kerken, maatschappelijke organisaties, gemeenten, … Zo brengen zij samen armoede onder de aandacht van een breed publiek. Ze doen dit met ernst en een gezonde dosis humor.

De OmZieners vertelt onder andere het verhaal van Pieter. Pieter is werkloos en wil zielsgraag aan het werk. Betaald werk. Maar door de uitkerende instantie wordt hij dan weer hierheen gestuurd en dan weer daarheen. Overal moet hij werken met behoud van uitkering. Hij krijgt dus niet betaald. Als hij het werk weigert, krijgt hij een strafkorting op zijn uitkering. Een vriendin van Pieter noemt dit ‘slavenhandel’. Maar Pieter gaat trouw dan weer hierheen, dan weer daarheen. Want alles beter dan thuiszitten. Toch? Of knaagt het aan zijn gevoel voor menswaardigheid en zelfrespect?

De OmZieners vertelt ook het verhaal van de familie van der Saeftinghe. Een keurige familie met een dikke nek en portemonnee. Zij hebben een erfenis te verdelen want papa is dood. Hoe gaan ze dat doen, het geld verdelen? Gaan ze gezellig samen rond de tafel zitten? Of slaan ze mekaar de hersens in?

De OmZieners stelt vragen over de samenleving en hoe deze is ingericht. Over het handelen van mensen met macht en invloed, en de gevolgen daarvan voor mensen in armoede. De voorstelling laat zien hoe armoede mensen kwetsbaar maakt. De OmZieners is ook een zoektocht naar compassie. Niet in de zin van medelijden, maar “het voelen van de pijn van een ander in jouw hart”, zoals een man in armoede omschreef. Kennen we nog compassie voor de ander?

Lonneke Gunnink, pastoraal werker van in Raalte schrijft: “Grandioos. Zo veel boodschappen en diepte om op door te denken. Petje af voor inhoud én uitvoering”.

U kunt zich aanmelden via dit e-mailadres: omzieners@gmail.com Aanmelden is niet verplicht maar wel gewenst. Wat vol is nu eenmaal vol. Wij hopen u te mogen ontvangen en zien uit naar uw komst.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Sarah Steeman, productieleider bij de Joseph Wresinski Cultuur Stichting, telefoonnummer 06-4123 7501, of e-mail: sarah.steeman@tele2.nl.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *